Mijn documenten Beheer lidmaatschap
Uitloggen
Hulp Tarieven
Registreren Inloggen
Hulp Tarieven

GRATIS  Actielijst voorzieningen Covid-19 opstellen

  • Snel en gemakkelijk op maat
  • Onderteken veilig online
  • Rechtsgeldig in Nederland
Stel je document op

Maak je eigen Actielijst voorzieningen Covid-19

Betrouwbaar door samenwerking met Sdu
De uitgever van Nederlandse wetboeken

Nu de gevolgen van de coronacrisis voor veel bedrijven steeds ernstiger worden, is het van vitaal belang dat je van alle voorzieningen gebruikmaakt die ondernemers momenteel worden aangeboden. Met onze actielijst heb je een overzicht van de voor jou geldende noodvoorzieningen en acties die je moet uitvoeren om de voorziening aan te vragen. 

Inhoudsopgave

  1. Wat is de actielijst voorzieningen Covid-19?
  2. Wanneer kan ik deze actielijst voorzieningen gebruiken?
  3. Wat staat in deze actielijst voorzieningen Covid-19?
  4. Hoe stel ik deze actielijst voorzieningen op?
  5. Wat moet ik doen na het opstellen van de actielijst?
  6. Veelgestelde juridische vragen over Covid-19

De actielijst voorzieningen Covid-19 is een overzicht van de overheidsvoorzieningen ten aanzien van het coronavirus waar je in jouw huidige situatie gebruik van kunt maken. Ook blijkt uit de lijst welke actiepunten moeten worden uitgevoerd om voor de noodvoorzieningen in aanmerking te komen.

Je kunt deze actielijst gebruiken als je ernstig in de problemen bent gekomen met je bedrijfsvoering door de impact van het coronavirus. Om ondernemers te helpen heeft de overheid verschillende noodvoorzieningen in het leven geroepen.

Uit deze actielijst blijkt wat in jouw specifieke situatie je mogelijkheden zijn om van deze voorzieningen gebruik te maken en welke dat concreet zijn. Ook zijn in de lijst de stappen opgenomen die je moet nemen om de voorziening aan te vragen.

Deze actielijst voorzieningen Covid-19 bevat onder meer de volgende informatie: 

  • de gegevens van je bedrijf
  • de voorzieningen en subsidies van de overheid waar je gebruik van kunt maken
  • de stappen die je moet volgen om een voorziening aan te vragen
  • een overzicht van overige juridische acties die je kunt nemen om de financiële nood van je bedrijf in te dammen
  • een overzicht van overige juridische acties die je kunt nemen als je onderneming personeel heeft
  • een overzicht van persoonlijke documenten die je nodig hebt

Het is eenvoudig om online de gratis actielijst voorzieningen Covid-19 te maken. Beantwoord enkele vragen en wij stellen je document voor je samen. Het hele proces kan minder dan 10 minuten duren.

Nadat je het interview start, genereren we automatisch de informatie over de voorzieningen en bijbehorende acties aan de hand van hoe je de interviewvragen beantwoordt. Als je niet over alle informatie beschikt die je nodig hebt, kun je vragen overslaan en je document opslaan voor later.

Je hebt altijd en overal toegang tot je actielijst, op elk apparaat. Als Premium lid van Rocket Lawyer kun je je actielijst kopiëren of bewerken. Je kunt het ook downloaden in pdf- of Word-formaat en het op elk gewenst moment afdrukken.

Maak het rechtsgeldig
Elke opgestelde actielijst voorzieningen Covid-19 bevat een Maak het rechtsgeldig controlelijst met acties die je moet nemen om je document af te ronden. 

Vraag een Advocaat
Heb je vragen over je opgestelde actielijst of twijfel je bijvoorbeeld aan een bepaalde voorgestelde actie, vraag dan een advocaat om je actielijst te controleren met de Vraag een Advocaat dienst van Rocket Lawyer. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van de advocaat. De meeste vragen worden binnen 4 kantooruren beantwoord. Als Premium lid heb je ook toegang tot een gratis consult van 30 minuten over elke nieuwe juridische kwestie. Premiumleden die meer hulp nodig hebben, kunnen tot 33% besparen op juridische kosten bij het inhuren van een advocaat uit ons netwerk.

Maak meer zakelijke contracten
Krijg toegang tot verschillende juridische documenten die zijn opgesteld voor ondernemers, waaronder:

Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over de juridische gevolgen van het coronavirus. Staat je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op: 070 378 9825.

Voor ondernemers die door de gevolgen van het coronavirus in financiële problemen zijn gekomen, zijn speciale noodmaatregelen getroffen. Zo kun je (vaak tot een bepaald  moment) aanspraak maken op de volgende voorzieningen:

De Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning ZZP en MKB is een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Deze voorziening is bedoeld voor zelfstandige ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk problemen hebben. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeente en is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), maar wordt sneller behandeld en verstrekt.

Met de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C) kun je onder gunstiger voorwaarden tot € 1,5 miljoen lenen bij een bank, zodat je rekeningen kunt betalen en betalingsachterstanden wegwerken. De overheid staat borg voor 75% van je geleende bedrag. 

Heb je moeite om een banklening of bankgarantie te krijgen vanaf € 1,5 miljoen, dan kun je gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). De overheid geeft hiermee 50% garantie op bankleningen en bankgaranties. 

Iedere zelfstandige ondernemer die getroffen is door de gvolgen van Covid-19 kan een aanvraag voor steun van de overheid. Per noodvoorziening kunnen er voorwaarden gelden om voor de voorziening in aanmerking te komen. Of je zelfstandig ondernemer bent, hangt af van verschillende factoren. 

Je bent voor de KvK een ondernemer als je voldoet aan de volgende 3 voorwaarden:

  • je levert goederen en/of diensten
  • je vraagt voor je producten of dienstverlening een meer dan symbolische vergoeding
  • je neemt deel aan het economische verkeer (je geeft bijvoorbeeld juridisch advies aan een klant die daarvoor betaalt in plaats van gratis adviseren aan familie en vrienden)

Over het algemeen geldt de regel: geen arbeid, geen loon. Hierop zijn uitzonderingen, waaronder ziekte. Dat betekent dat je het loon van een met het coronavirus besmet personeelslid in principe gewoon moet doorbetalen. Er moeten bijzondere omstandigheden zijn, wil je in je recht staan om het loon te staken of op te schorten. Dit kan bijvoorbeeld onder omstandigheden wel als je zieke werknemer zich niet aan je instructies bij ziekte houdt. Je stuurt hem, in dat geval altijd een brief loonopschorting.

Ook de fiscus heeft verschillende maatregelen getroffen om ondernemers te helpen. Zo kun je gebruikmaken van:

  • een bijzonder uitstel van betaling
  • een verlaging van je voorlopige aanslag
  • een tijdelijke verlaging van invorderingsrente en belastingrente

De fiscus hanteert voor deze definitie een aantal criteria waaronder zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang van je bedrijf. Neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst.

Ja, als je bedrijf de deuren moet sluiten in verband met overheidsmaatregelen dan moet je nog steeds aan je huurbetalingsverplichting voldoen. Je kunt niet ineens stoppen met het betalen van de huur omdat je omzet is gedaald of zelfs nihil is. Wel geeft die situatie de mogelijkheid om uitstel van de huurbetaling te vragen van je verhuurder. Onder deze omstandigheden is het niet redelijk om niet met jou in overleg te treden om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Onze brief uitstelverzoek is niet alleen een verzoek om uitstel maar ook een uitnodiging om in overleg te treden om tot een minnelijke oplossing te komen. 

Ja, ook als je bedrijf is gesloten vanwege de maatregelen van de overheid om het coronovirus tegen te gaan, blijft je betalingsverplichting in stand. Een dergelijke situatie komt namelijk voor rekening van jou als huurder. Dit is alleen anders als in je huurcontract een garantie is opgenomen voor exploitatie van je bedrijf. Als de sluiting echter tot gevolg heeft dat je onderneming failliet gaat als je de volledige huur zou blijven betalen, dan kun je wel een beroep doen op aanpassing van de huurprijs of betalingsvoorwaarden

Ja, ook als je bedrijf is gesloten vanwege de maatregelen van de overheid om het coronovirus tegen te gaan, blijft je betalingsverplichting in stand. Een dergelijke situatie komt namelijk voor rekening van jou als huurder. Dit is alleen anders als in je huurcontract een garantie is opgenomen voor exploitatie van je bedrijf. Als de sluiting echter tot gevolg heeft dat je onderneming failliet gaat als je de volledige huur zou blijven betalen, dan kun je wel een beroep doen op aanpassing van de huurprijs of betalingsvoorwaarden

Er is geen wettelijk recht op uitstel van betaling of een betalingsregeling op het moment dat je betalingsproblemen hebt. Wel is het zo dat schuldeisers, verhuurders en banken momenteel coulanter zijn dan normaal en kans groot is dat je verzoek om uitstel of een betalingsregeling wordt ingewilligd. Dit is zeker het geval als je uitlegt waarom je tijdelijk niet kunt betalen.

Je kunt dus in eerste incassomaatregelen proberen te voorkomen door een van deze brieven te versturen: